Cara Bersudi Berdasarkan Islam

Ini Cara Cuci Kemaluan yang Betul Kalau Tak Mahu Disiksa Malaikat Di Dalam Kubur Nanti !!

CARA MENCUCI KEMALUAN DENGAN BENAR

Seringkali kita merasa sudah mencuci kemaluan kita dengan bersih dan benar. Bersih belum mempunyai arti benar. Hal ini penting semoga amal ibadah kita diterima.

Banyak orang merasa ibadah mereka cantik, tetapi bahu-membahu masih tidak terlepas dari ancaman azab api neraka cuma sebab tidak benar dalam mencuci kemaluannya.

Sayidina Abu Bakar R.A. pernah hendak menyolatkan jenazah seorang lelaki, tetapi tiba2 tersentak dengan sebuah benda bergerak-gerak dari dalam kain kafan lelaki itu. Lalu disuruhnya seseorang untuk membukanya. Alangkah terkejutnya ada seekor ular sedang melilit kepala kemaluan jenazah laki-laki itu.

Khalifah Abu Bakar mencabut pedang kemudian menghampiri ular tadi untuk membunuhnya. Tetapi ular itu tiba2 berkata:

”Apakah salahku? Karena aku diutus oleh Allah untuk menjalankan peran yang diperintahkan”

Setelah diselidiki amalan lelaki itu semasa hayatnya, ternyata beliau merupakan orang yang menyepelekan dalam hal menyucikan kemaluannya sesudah simpulan mencampakkan air kecil.

Makara bantu-membantu bagaimana cara membersihkan kemaluan kita dengan benar?

Lelaki dan perempuan berbeda caranya. Bukan dibasuh sekadarnya dengan air dan asalkan higienis.

LELAKI:
Selepas membuang air kecil, disunahkan berdehem dua atau tiga kali supaya air kencing betul-betul telah habis keluar.

Setelah itu urutlah kemaluan dari pangkal ke ujung berulang kali, sehingga tiada lagi air kencing yang berada dalam saluran.
Kemudian basuhlah dgn air sampai bersih.

WANITA:
Apabila membasuh kemaluannya, hendaklah beliau berdehem dan tentukan dicuci bab dalamnya dengan memasukan sedikit jari tengah dan diputar-putarkan ketika disiram air bersih.

Bukan dengan cuma menyiram air semata-mata, alasannya cuma dengan menyiram air saja tidak dapat membersihkan bab dalam kemaluan perempuan secara tepat.

SANGAT PENTING

Begitu juga semasa membasuh air besar (berak) sangat penting untuk memasukan satu jari kedalam dubur. Putarkan beberapa kali semoga najis keluar dari dinding dubur, sambil siram dgn air sampai terasa najis benar2 telah hilang dan higienis.

Sudah benar atau tidak kah cara membersihkan kemaluan kita selama ini? Kalau belum benar, mari bersama2 kita betulkan supaya diri kita bersih dengan cara yang benar. Karena telah dijanjikan neraka bagi mereka yg tidak istibro’ (menyucikan diri dengan sempurna baik hadas kecil/hadas besar).

Rasulullah SAW bersabda:

“Barang siapa yang memberikan 1 (satu) ilmu saja dan ada orang yg mengamalkan, maka meskipun yang memberikan sudah tiada (meninggal dunia), beliau akan tetap mendapatkan pahala”.

Jangan LUPA SHARE … ilmu yang berguna perlu kita amalkan bareng … Wallahu a’lam…

Catatan:
1. Tidak ada kata malu dalam urusan agama.
2. Jangan beranggapan ilmu fiqih itu jorok, karna fiqih itu menerangkan sedetail2 nya.


Posted

in

by